Valkaisu perustuu kemialliseen reaktioon, jossa hampaalle värin antava rengasmolekyyli pilkotaan hapettumisreaktion avulla. Valkaisugeelin aktiivinen osa eli karbamidi- tai vetyperoksidi hajoaa hampaan pinnalla, jolloin kiilteeseen ja hammasluuhun pääsee happea, joka valkaisee hampaan pinnan. Vain hampaan väri muuttuu, eli rakenne pysyy ennallaan. Valkoisuuden aste vaihtelee potilaskohtaisesti hampaiden alkuperäisen värin ja rakenteen sekä geelin käytön mukaan.
Lähes jokaiselle – nuorelle, vanhalle, miehelle, naiselle. Hammaslääkäri määrittää hoidon soveltuvuuden tarkistamalla suun alueen ja hampaiden sävyasteen. Hampaiden valkaisua ei suositella alaikäisille lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille. Jos hampaiden etupuolella on runsaasti paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei välttämättä ole mahdollinen. Hampaissa ei saa olla reikiä. Hammaslääkäri määrittää hoidon soveltuvuuden suun tarkastuksessa.
Syitä hampaiden värjäytymiseen on monia. Yleisempiä syitä ovat ikääntyminen sekä tahraavien aineiden kuten kahvin, teen, virvoitusjuomien, tupakan tai punaviinin käyttö. Myös joidenkin antibioottien tai tetrasykliinin käyttö sekä fluorin liiallinen käyttö hampaiden muodostumisen aikana saattaa aiheuttaa hampaiden värjääntymistä. Lisäksi onnettomuudet, hermoston rappeutuminen ja vanhat paikat voivat aiheuttaa värjäytymistä.
Kyllä! Tutkimukset ja kliiniset testit osoittavat, että hampaiden valkaisu karbamidiperoksidilla tai vetyperoksidilla hammashoidon ammattilaisen valvonnassa on turvallista hampaille ja ikenille. Itse asiassa monet hammaslääkärit pitävät valkaisua turvallisimpana käytettävistä olevista kosmeettisen hammashoidon toimenpiteistä.
Ennen valkaisuhoidon aloittamista tulee käydä hammashoidon ammattilaisen vastaanotolla tarkastuksessa ja hampaiden puhdistuksessa.
Käytännössä vastaanottovalkaisu etenee seuraavanlaisesti:
1. Huulet ja ikenet suojataan.
2. Hampaiden pinnoille sivellään valkaisevaa geeliä, joka aktivoituu joko kemiallisesti tai valon avulla.
3. Toistetaan kohta 2 halutun lopputuloksen mukaisesti.
4. Geeli poistetaan ja hampaille tehdään tarvittavat viimeistelyt tai suojaustoimet.Kotivalkaisu etenee seuraavanlaisesti:
1. Hammashoidon ammattilainen valmistaa henkilökohtaiset valkaisulusikat.
2. Ensimmäinen valkaisuhoito tapahtuu vastaanotolla ammattilaisen valvonnassa.
3. Valkaisulusikat ja geeli viedään kotiin ja valkaisua jatketaan oman aikataulun mukaan.(Huom. Opalescence GO –paketissa esitäytetyt valkaisulusikat tulevat pakkauksen mukana.)
Vastaanottovalkaisussa tulokset ovat nähtävissä heti toimenpiteen jälkeen. Kotivalkaisussa tuloksia voi usein nähdä jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Parhaat tulokset saavutetaan kuitenkin yleensä silloin, kun hoitoa jatketaan 7–14 päivää. Tehokkaimmissa tuotteissa parhaat tulokset voidaan saavuttaa jo viiden päivän hoitojakson jälkeen. Useimmissa menetelmissä hampaat vaalenevat hieman vielä parin päivän ajan hoidon lopettamisen jälkeen. Hampaiden alkuperäinen väri ja kunto vaikuttavat aina valkaisutulokseen.
Joillakin saattaa esiintyä hoidon aikana tai välittömästi sen jälkeen herkistymistä tai tilapäistä hampaiden vihlontaa. Oireet häviävät yleensä 1–3 päivässä hoidon keskeyttämisen tai lopettamisen jälkeen. Parina päivänä valkaisun jälkeen saatat huomata ohimenevää kylmänarkuutta tai vihlontaa esimerkiksi syödessä. Ikenissä saattaa myös esiintyä arkuutta. Nämä oireet menevät yleensä nopeasti ohi.
Hampaat pysyvät vaaleampina pitkään. Valkaisuhoito vaikuttaa kuitenkin vain jo olemassa oleviin värjäytymiin ja tummentumiin eikä näin anna suojaa tulevilta värjäytymiltä. Koska hampaat vanhenevat ja nautittu ravinto sekä juomat kuten kahvi, tee, kolajuomat, punaviini ja tupakka vaikuttavat niihin, värjäytymiä voi syntyä lisää. Jotkut potilaat haluavat kohentaa väriä 1–2 päivän hoitojaksoilla pari kertaa vuodessa, etenkin jos he jatkavat esim. kofeiini- ja tupakkatuotteiden käyttöä. Lisäksi kestävän valkaisutuloksen tukemiseksi on suositeltavaa puhdistaa suu huolellisesti ja huuhdella suu vedellä aina, kun on nauttinut värjääviä ravintoaineita. Myös säännölliset hammaskiven ja värjäytymien poistot ylläpitävät valkoista hymyä.
Vastaanottovalkaisuissa koko toimenpide kestää vain noin tunnin. Toimenpide alkaa valmistelutoimilla, joita seuraa valkaisuvaihe ja jälkihoito.
Kotivalkaisuissa hoitoajat ovat eripituiset ja ne määräytyvät tuotteen sekä hoidettavien hampaiden mukaan. Joissakin tapauksissa viiden päivän tai yön valkaisuhoito on riittävä, kun taas toisissa vaaditaan kahden viikon hoitoaikaa. Vaikeat värjäytymät vaativat pidemmän hoitoajan.
Jos suuhygienisti ei ole puhdistanut potilaan hampaita viimeisen kuuden kuukauden aikana, tämä on syytä tehdä, jotta valkaiseva kemiallinen reaktio kohdistuu nimenomaan sisäisiin värjäytymiin. Näin valkaisu on tehokkaampi, ja tuloksesta tulee tasainen.
Käsittely ei vaikuta posliiniin, amalgaamiin eikä muihin metalleihin tai yhdistelmämuovimateriaaleihin. Metallit hapettuvat, mutta tämä on helppo korjata kiillotuksella. Jotkin yksittäiset metyylimetakrylaattia sisältävät tilapäismateriaalit saattavat kuitenkin värjäytyä.
Suun terveyden tulisi olla hyvä ennen valkaisua. Ennen toimenpidettä kannattaa siis hoidattaa esimerkiksi vialliset paikat ja ientulehdukset kuntoon.
Hampaiden valkaisua ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille.
Jos hampaissa on reikiä, valkaisua ei voi tehdä. Huomioitavaa on myös se, että valkaisu ei tehoa proteettisiin kruunuihin, paikkamateriaaleihin tai siltoihin, jolloin valkaisu ei ole välttämättä onnistu. Valkaisu muuttaa oman hampaan väriä, mutta ei esimerkiksi paikkojen väriä. Paikat on kuitenkin mahdollista vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi.
Hampaat vaalenevat yksilöllisesti. Tulokset vaihtelevat muun muassa värjäytymän luonteen ja laajuuden sekä hampaiden tiheyden ja rakenteen mukaan. Kellertävät hampaat vaalenevat helpommin kuin harmaat tai sinertävät hampaat. Nuorten hampaat vaalenevat nopeammin ja enemmän.
Myös käytetty valkaisumenetelmä vaikuttaa lopputulokseen. Hampaita voidaan vaalentaa parista asteesta jopa yli kymmeneen asteeseen. Hammashoidon ammattilainen osaa neuvoa sopivimman valkaisumenetelmän toivotun lopputuloksen kannalta. Muutos näkyy heti valkaisuhoidon jälkeen, mutta lopullinen tulos nähdään vasta muutaman päivän kuluttua, sillä hampaat vaalenevat hieman vielä valkaisuhoidon jälkeen.
Valkaisutuotteita voidaan käyttää juurihoidettujen hampaiden valkaisuun. Käsittely on tässä tapauksessa tehtävä hammaslääkärin vastaanotolla ja valvonnassa. Valkaisu laitetaan hampaan sisälle ja se vaihdetaan kahden ja kolmen päivän päästä tarvittaessa. Ennen käsittelyä juurikanava avataan ja suljetaan väliaikaisella paikalla.
Valkaisua ei suositella alaikäisille lapsille.
Vuodessa kotona voi valkaista enintään kahden viikon ajan, sitten hampaiden täytyy saada levätä.
Ammattimaiset tuotteet sisältävät kiillettä suojaavia aineita, joiden ansiosta kiille ei vaurioidu.
Valkaisun aikana ja jälkeen tulee välttää seuraavia hampaita värjääviä aineita: tupakkaa tai nuuskaa, huulipunaa, värillistä hammastahnaa tai hammastahnaa, joka sisältää sodium bicarbonaattia, happamia tai värjääviä ruoka-aineita esim. kahvia, teetä, kolajuomia, punaviiniä, salmiakkia, lakritsia, suklaata, punajuurta, ketsuppia, mustikkaa, currya yms. Hammaslääkärikäynnin yhteydessä saa tarkemmat ohjeet.
Kyllä voi. Hammashoidon ammattilaisen tulee kuitenkin määrittää sopiva valkaisumenetelmä sekä vaadittavat lisätoimet, jotta hampaiden valkaisu on turvallinen.
Ammattimaiset valkaisutuotteet saa vain hammaslääkärin vastaanotolta.